Primátorka chce iniciovať zmenu zákona o službách zamestnanosti

21.03.2012 Humenné

Humenné 21. marca (TASR) - Viacerým samosprávam na Slovensku prekáža platná legislatíva, pre ktorú nemôžu zapojiť do aktivačnej činnosti miestnych nezamestnaných opakovane na dlhšie obdobie. K realizácii pracovných úkonov vo forme menších obecných služieb sa vzťahujú isté zákonné obmedzenia, čo je podľa názoru niektorých primátorov potrebné zmeniť.
Do aktivačných činností zameraných napríklad na čistenie verejných priestranstiev môže byť podľa zákona zapojený dlhodobo nezamestnaný na obmedzený čas. "Ide v podstate o dve obdobia. Prvé je na šesť a druhé na maximálne 12 mesiacov," informoval TASR riaditeľ odboru služieb zamestnanosti humenského úradu práce Jaroslav Michálek.
Do jarného upratovania mesta Humenné sa v tomto období zapojilo 50 nezamestnaných. Zoznam piatich desiatok aktivačných pracovníkov sa podľa slov primátorky Jany Vaľovej (Smer-SD) nenapĺňal ľahko. "Medzi nezamestnanými je už nedostatok tých, ktorí neboli do aktivačných prác dvakrát zapojení," poznamenala.
Humenská primátorka chce v tejto súvislosti iniciovať cez parlament legislatívne zmeny. "Ako poslankyňa Národnej rady SR určite podám podnet na zmenu zákona o službách zamestnanosti. Pre regióny, kde je vysoká miera nezamestnanosti je nespravodlivé, ak môžu ľudia, ktorí majú záujem pracovať, opakovať aktivačné činnosti iba dvakrát," uzavrela Vaľová.
 

Vyberte región